Bouwgrond 18


Prijs bouwgrond

 

De gemiddelde prijs van bouwkavels in Nederland ligt de afgelopen vijf jaar rond de 390 euro per vierkante meter, blijkt uit gegevens van het Kadaster.  In 2010 piekte het gemiddelde op 405,7 euro per vierkante meter. Daarna zakte de prijs. In 2013 was het gemiddelde dat kopers uitgaven per vierkante meter 371,25 euro.

 

Verschillen per regio

De grondprijs van bouwkavels verschilt sterk per regio en per locatie. De meeste gemeenten leggen indicatieve grondprijzen van kavels die bebouwd mogen worden, vast in hun grondnota. De uiteindelijke prijs komt tot stand door onderhandeling.

In het centrum van Amsterdam is de bandbreedte van de indicatieve grondprijs 1900  tot en met 2400 euro per vierkante meter (grondprijs eensgezinswoningen 2014, ex btw). De laagste grondprijzen van Amsterdam gelden in stadsdeel Zuidoost, het verst van het centrum en waartoe flatwijk de Bijlmermeer behoort.  Daar liggen de grondprijzen tussen de 200 en 400 euro per vierkante meter.

Ter vergelijking: een vrije kavel in een Groningse nieuwbouwwijk indiceert de gemeente Groningen in 2014 op 250 euro per vierkante meter, exclusief btw.

In een kerkdorp van de gemeente Veghel (Noord-Brabant) hanteert de gemeente een grondprijs van 314,50 euro per vierkante meter (exclusief btw, prijspeil 2014).

 

Gemiddelde kavelprijzen per provincie

Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland zijn de duurste provincies met gemiddelde kavelprijzen van rond de 450 euro, exclusief btw. Daarna volgt Gelderland  en Noord-Brabant met prijzen rond de 320 euro per vierkante meter. In Flevoland en Overijssel ligt de gemiddelde prijs rond 260 euro. Zeeland zit op 230 euro en Limburg en Friesland rond 195 euro. Goedkoopst zijn Drenthe (circa 170 euro) en Groningen (circa 140 euro).


Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

18 Gedachten over “Bouwgrond

 • Stedumer

  De NAM hanteert eigen grondprijzen. In Groningen geven ze voor 220m2 een krappe 10.000.-
  Dat is een gemiddelde van 45.45 euro per m2 bouwgrond.

  Een slimme manier om voordelig van de gasschade af te komen. Ze plaatsen mensen uit huis, gaan met de inboedel aan de sjouw van opslag naar opslag voordat je je eigen spullen (grotendeels beschadigd) terugziet. Dan begint het rekken van de zaak en 6 weken voordat ze de tijdelijke bewoning beëindigen komen ze met een onbeschoft lage prijs aan.
  Keuze? Op akkoord gaan of dakloos verder gaan… Ik heb gekozen voor een rechtszaak, langdurig traject. Balen maar ik kan me niet op deze manier laten afpersen zoor de NAM.

  Hier zou een wet voor moeten komen, en geen Fact Of Life zoals mr. Kamp dat zo mooi kan vertellen.

  • Deni

   Eigen schuld dikke bult. Als je geen onderhoud doet aan je huis doet moet je niet gaan janken als het wegrot. Als dit proces versnelt is door aardbevingen kan de nam voor dat kleine deel van de schade opdraaien. Je huis was sowieso al geen zak waard.

   • Richard

    Wat een onzin de huizen hier zijn gewoon goed onderhouden en toch onbewoonbaar door de aardbevingen. De motor van de Nederlandse economie heeft jaren op het aardgas uit Groningen gedraaid. Het wordt tijd dat de rest van Nederland beseft voor dat dit soort domme uitspraken worden gedaan.

   • thomas

    beste,

    wat een agressie en onbegrip voor het verhaal van deze meneer uit groningen. ik kan mij niet voorstellen dat u zelf in het bevingsgebied woont of vrienden hebt die met deze problemen te maken hebben. ik heb veel medelijden met u

 • Carla Chr. Jonge Vos

  Vanwege een sterfgeval (mijn partner) heb ik ee stukje puur natuurgrond van 1. 3 ha te koop. De oude boerderij die er op staat is zwaar beschadigd door grondwateroverlast van de omliggende weilanden. Wanneer dit pand zou worden gesloopt vervalt de bestemming van kleine tuinderij. Hiervoor hebben waar nu de wei en bos zijn zeker meer dan 10 boerenbehuizingen gestaan. Ik ben geinteresseerd in ieder aannemelijk bod.
  Carla Chr Jonge Vos
  Verlengde Hoofdweg 45
  9687PE Nieuw Beerta

  • Corine

   Hey Carla…wij zijn dakloos met onze honden…
   Is dit iets voor ons ?
   Hoe ziet het er uit ?
   Wij wiĺlen graag met je praten over de prijs…

   • Carla Chr. Jonge Vos

    Hi Corinne. Hiervandaan kan ik natuur-lijk niet weten of we het over huisdieren hebben of het opzetten van professio-nele kennels. In beide gevallen is het hier een lustoord voor honden. Hoe het er uitziet???? Vreselijk! Er valt niet even iets te renoveren. Deze schaden zijn ontstaan door het illegaal dempen van sloten. Het is net zo’n situatie als in de groningse aardbevingsgebieden. Daarom verkoop ik het als bouwgrond. En misschien, als het om kennels gaat, zou de Gemeente niet moeilijk kunnen doen.
    Ik vraag dus € 800.000 kk. Dat is bijna de helft van de bestaande vierkante meter prijs.
    Misschien mag ik nog iets horen van je.
    Mvrgr. Carla Chr. Jonge Vos

    • rik

     Je kunt niet zomaar even de bestemming wijzigen en verkopen als bouwgrond. Hiervoor moet je een verzoek indienen bij de gemeente voor een bestemmingswijziging. Welke grondprijs heb je gehanteerd?

     • Carla Chr Jonge Vos

      Hallo Rik.
      Natuurlijk kun je niet zomaar een bestemming wijzigen. Wat ik bedoel is dat het verval van het pand zo groot is en kostbaar voor herstel, het moeilijk zal zijn hier een renderend bedrijf op te beginnen. Dus het is een punt van overweging om hier – zoals in het verleden – weer huizen op te bouwen. Het zg. “Kostbare gereedmaken terreinen” komt te vervallen want langs de weg liggen alle “vrij nieuwe” aanvoerleidingen. Mijn vraagprijs is het hierboven. Genoemde bedrag van € 140 per m2.
      Mvr gr
      Carla Chr. Jonge Vos

   • Carla Chr. Jonge Vos

    Hallo Kalid,
    Het is niet duidelijk of U mijn reactie hier heeft gekregen. Daarom nog maar eens. Ik kan hier geen foto’s voor u plaatsen. Van deze 1.3 ha groenland is ±1800 m volwassen bos. Behalve de vraagprijs van €800.000 + k.k.zijn er geen verborgen kosten want grond en gebouwen zijn onbelast. Hoop dat dit bericht U wel bereikt. Mvrgr
    Carla Chr. Jonge Vos

   • Carla Chr. Jonge Vos

    Ja Karin dat ben ik. Maar ik vind het een beetje moeilijk om op deze plaats met je te communiceren.
    Als je mij je emailadres laat weten kan ik misschien met je in contact komen. Hoe kon je mij op deze plaats vinden?

     • Carla Chr. Jonge Vos

      Als je niet voor je echte naam wilt uitkomen is het logisch dat je de simpelste waarheid niet kunt zien. Veel geluk in je Toverwereld.
      Mvrgr. Carla. Chr. Jonge Vos

 • Jansen

  Ik heb 6500 m2 centrum purmerend met hoogbouw bestemming 50 mtr wat is dit nu wasrd als je van 30 mtr uitgaat alle bestemmingen kantoor wonen winkel horeca? Wie weet wat??