Grond als belegging


Grond aantrekkelijk

Als er lage rentetarieven gelden, tonen beleggers interesse in grond. Steeds meer particulieren waagden afgelopen jaren al de stap en investeerden in landbouw-, bos-. of bouwgrond. Grond is nu eenmaal schaars en kan verpacht worden waardoor de koper verzekerd is van een maandelijks rendement. Sinds ongeveer tien jaar bieden bureaus kleinere kavels aan zodat ook particulieren in grond kunnen investeren. Inmiddels zijn er vele bureaus die zich als tussenpersoon aanbieden voor aankoop van grond in Nederland maar ook Oost-Europa.

Risico’s van beleggen in grond

Volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) gaat het echter nog wel eens mis en zijn de risico’s groter dan aanbieders van grondbeleggingen vaak voorspiegelen.

Consumenten dienen volgens de AFM zelf goed te onderzoeken of de prijs van de grond marktconform is zodat ze niet te veel betalen. Bij het Kadaster kan een potentiële koper nakijken welke prijs de aanbieder heeft betaald. Daarnaast is de hoge winst die bij verkoop van de grond in het vooruitzicht wordt gesteld vaak gebaseerd op een toekomstige bestemmingsplanwijziging. Of de bestemmingsplanwijziging daadwerkelijk plaatsvindt, is onzeker. Een ander risico is dat de voorgespiegelde rendementen niet zeker zijn. De laatste drie jaar zijn de grondprijzen door de economische neergang onder druk komen te staan.

Geen alternatief voor spaarrekening

Vanwege de veel hogere risico’s die aan grondbelegging verbonden zijn, is deze langetermijnbelegging volgens de AFM geen goed alternatief voor een spaarrekening.

Voor aanbiedingen van grond als beleggingsobject onder de 100.000 euro dient een bureau een vergunning van de AFM, dat zich inzet voor eerlijke en transparante financiële markten, te hebben.

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *