Grond taxeren 8


Marktconforme grondprijs

Een taxateur bepaalt wat de marktconforme prijs van grond is. Hij doet dit bijvoorbeeld door te kijken naar welke prijs andere grondeigenaren in de omgeving vragen voor hun grond die te koop staat. Daarbij houden ze rekening met de ligging, de grootte en de mogelijkheden van de kavel.

 

Comparatieve grondwaardemethode

Het vergelijken met omliggende of gelijkende percelen heet de comparatieve grondwaardemethode. De vraagprijs is te toetsen aan grondtransacties die al hebben plaatsgevonden. In de databank Infogroma staan alle transacties vanaf 1995 in het landelijk gebied Nederland. De informatie is gebaseerd op het Kadaster waarin natuurlijk alle mogelijke transacties vastliggen. Ook makelaars wisselen onderling informatie uit over grondprijzen.

 

Residuele grondwaardemethode

Daarnaast is er de residuele grondwaardemethode. De taxateur gaat uit van de marktwaarde van het vastgoed (vrij op naam-prijs) en trekt daar de productie en stichtingskosten van af. De grondwaarde is dus de waarde die resteert, het residu. Veel gemeenten hanteren deze methode. Zij moeten volgens Europese regelgeving een marktconforme prijs vragen.

 

Grondquotemethode

Een derde methode is de grondquotemethode die vaak gebruikt wordt bij grote bouwprojecten. De grondprijs is een percentage van de verkoopprijs van het vastgoed tegen de vrij op naam-prijs. Het percentage komt tot stand door het vergelijken van soortgelijke bouwprojecten.

 

Taxateursregister

Een taxateur moet om tot een juiste grondwaarde te komen op de hoogte zijn van de plaatselijke marktontwikkelingen. Hij mag niet te ver gevestigd zijn van de te taxeren grond. Een taxateur is erkend als hij staat ingeschreven in de registers van Stichting VastgoedCert of Stichting Certificering VBO Makelaars.

 


Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

8 Gedachten over “Grond taxeren

  • Gerda Huitema

   Goedemorgen

   Graag zou ik willen weten wat ongeveer de waarde is van een stuk weiland gelegen te Nuis, gemeente Marum is.
   Het gaat om ongeveer 65 are.

 • rita

  Ik zou graag de agrarische landbouw grondprijs weten van regio Deurne (Nbr) vanaf 2003.
  Indien dit niet mogelijk is, dan graag van de jaren jullie wel hebben.

  Bij voorbaat dank.

 • Lia Stuijt

  Graag zou ik de grondprijs willen weten van grasland dat achter ons huis legt, plaats naam Zijdewind, Havenstraat 18. 1736 kd.
  Wat kost het per vierkante meter ongeveer

 • Kim van Staalduine

  Goedemiddag, ik zou graag de grondprijs willen weten voor 15 m2 grond in Utrecht noord. Het gaat om een stukje tuin dat wij zouden willen overkopen van de buren om onze tuin iets te vergroten. Waar zouden we de onderhandelingen moeten starten..met welk bedrag? Wat is de grondprijs in Utrecht voor grond zonder bouwbestemming? Hartelijk bedankt voor uw reactie.
  Kim van Staalduine

 • Peter en Mieneke

  Graag zouden wij de prijs van tuingrond in Maasland willen weten i.v.m. eventuele verkoop van een stukje grond aan onze buren.

 • M. Arendsen

  Goedendag,

  Graag zou ik de huidige grondprijzen willen weten in het dorp Angerlo (gemeente Zevenaar). Het gaat hier om een stuk grond ter grootte van 300 vierkante meter. Het is grond waar reeds een huis op staat.

  Bij voorbaat hartelijk dank.